Co vidět ve Vídni


Ještě před začátkem školy jsme se ségrou podnikly rychlý čtyřdenní výlet do Vídně. Ačkoliv jsme původně plánovaly Londýn s cestovkou, vše dopadlo jinak a milá cestovka v srpnu volala, že zájezd se ruší. No a naštvaná Verča vymyslela plán B - Vídeň a bez cestovky! 15 hodinovou cestu z Chorvatska jsem pak využila k plánování ubytování, cesty do Vídně a programu.... No a bylo!

Rakouskem jsme tu a tam projížděli, ale nikdy jsem tam pořádně nebyla, natož ve Vídni a musím říct, že je překrásná. Hned po příchodu do centra mne překvapila její monumentálnost. Každá stavba ve Vídni je neskutečně velká. Všude tam na nás dýchala místní atmosféra a historie a můžu s rukou na srdci říct, že do Vídně bych se ráda někdy vrátila.

Ráda bych Vám představila náš program, co jsme viděly a kde jsme byly, abyste měli při případné návštěvě Vídně po ruce malého průvodce.

Co určitě využijte, pokud budete ve Vídni trávit více dní, je městská doprava. Lokální metro je poměrně přehledné a utčitě praktičtější, než šlapat všude po svých. Ve Vídni jsme bydlely v ubytování s názvem KIBI rooms, které se nacházelo poblíž zastávky Rochusgasse a několik zastávek od centra. S klidem by se dalo dojít i pěšky a cenově ubytování vycházelo velmi příjemně. Připlatily jsme i za snídaně, proto jsme každé ráno mohly posnídat v pekárně Felber bäckt Selber o několik metrů dál.


KOSTELY, KATEDRÁLY
Katedrála svatého Štěpána na Stephanplatz - neuvěřitelná obrovská stavba, která se nachází přímo v centru u hlavní nákupní ulice Graben. Fascinující, jak stará historická budova stojí uprostřed moderního světa.

Katolický kostel svatého Petra - kousek dál od svatého Štěpána můžete obdivovat i kostel svatého Petra. My navíc měly štěstí a poslechly si tam i krásný varhanní koncert Tatiany Stcherby.

Karlskirche na Karlsplatz - tak tento kostel nesmíte vynechat. Mě nadchl asi nejvíc ze všech kostelů a katedrál, co jsem ve Vídni viděla. Tento barokní kostel na Karlovo náměstí si určitě zamilujete i vy!


Kapuziren kirche - tento malý kostelík je znám hlavně díky kapucínské kryptě pod ním, kde se nachází císařská hrobka s ostatky habsburků.

PALÁCE 
Schönbrunn Palace - tak ten je samozřejmostí, pokud plánujete cestu do Vídně. Určitě se vyplatí připlatit si za prohlídku, kde máte možnost obdržet i sluchátka s mluveným podkladem v češtině. Pokud máte čas, zajděte do místní ZOO nebo labyrintu a cesta na Glorietu také stojí za to. Zmínit musím i zdejší palmové skleníky Palmenhaus.


Hofburg - určitě se stavte i v Hofburgu - palácovém komplexu v centru Vídně, který sloužil jako sídlo habsburků do roku 1918. Největší zážitek, minimálně pro mojí ségru, byl  Schmetterlinghaus, který se nachází právě vedle tohoto komplexu a kde spatříte až patnácticentimetrové motýly, kteří mezi Vámi létají ostošest.  


Belvedere Palace - krásný zážitek je i návštěva tohoto paláce a též zahrady mezi horním a dolním Belvederem.


PARKY, ZAHRADY 
Volksgarten - krása, krása, krása. Co víc říct. Takových zahrad by mělo být víc i u nás.

Stadtpark - překrásný park v centru, jak napovídá název, kde si můžete číst, studovat, svačit i odpočívat a nasávat místní atmosféru.

Donauinsel a Donauturm - čtvrteční dopoledne jsme využily k návštěvě dunajského ostrova společně s turistickou atrakcí Donauturm, kde máte příležitost za 8 euro vyjet rychlovýtahem nahoru věže, odkud uvidíte celou Vídeň jako na dlani.

Prater - no a na závěr, pokud máte rádi poutě a atrakce, navštivte všem známý Prater. My jsme do Prateru zapluly až ve večerních hodinách, kdy byl zábavný park nejkrásnější a zaplatily si okružní kolečko na obřím kole hned vedle vchodu, odkud jsme viděly celý Prater v záři reflektorů.


OSTATNÍ
Mozarthaus Vienna - pokud máte rádi hudbu, nezapomeňte na Mozartovo dům ve Vídni, kde si můžete prohlédnout, jak takový umělec žil.

Rathaus - místní radnice je určitě povinnou zastávkou, kterou ve Vídni musíte udělat!
 

Maria-Theresien Platz - Marie Terezie neodmyslitelně patří k Vídni, proto nesmíte vynechat ani toto náměstí s jejím pomníkem uprostřed, které se nachází na Ringstrasse přímo naproti Hofburgu.

Hundertwasserhaus - jedno z děl architekta, malíře a sochaře Friedensreicha Hundertwassera. Jedná se o dům, který původně sloužil jako domov pro sociálně slabé, dnes je to turistická památka.


Vienna State Opera - my, jako milovnice hudby, jsme musely obhlédnout i státní operu ve Vídni. Bohužel představení jsme nestihly, ale pokud se do Vídně někdy vrátím, seženu si i lístky.


Albertina - na závěr jsme navštívily galerii Albertina, kde nás mimo jiné očarovaly obrazy od Moneta po Pikasa. Navíc mladí do 19 let mají vstup zdarma.


Nákupy v ulici Graben - ani nákupy jsme nevynechaly a to přímo na hlavní ulici Graben, kde si v patrových obchodech s oblečením vybere každý.


KAVÁRNY, RESTAURACE 
Cafe Landtmann - první kavárnou, kde jsme okusily místní dobroty, byla kavárna Landmann, kde jsem ochutnala ristretto a ségra čerstvou limonádu. Určitě doporučujeme.


Kleines Cafe - kavárna se nachází na roztomilém klidném prostranství blízko Mozartovo domu, kde si můžete odpočinout od víru velkoměsta. 

Kavárna Sacher - kavárna vedle nejznámějšího hotelu Sacher, vídeňské opery a galerie Albertina. Zde jsme si objednaly ke kávě navíc ještě vídeňský světoznámý Sacher, který nám byl naservírován se šlehačkou. Velká mňamka a příjemné místo!


Restaurace Morris - na večeři jsme zapluly do uličky Annagasse, kde jsme povečeřely v restauraci Morris s velmi příjemnou obsluhou a ještě výtečnějším jídlem.

Café Diglas - poslední kavárnou, kde jsme ochutnaly pravou vídeňskou kávu (Einspänner), byla kavárna Diglas. Podle mě nejroztomilejší kavárna ve Vídni. Možná to bylo tím, že nás číšník usadil přímo k oknu pod překrásnou lampou, venku pršelo a my jsme v teple usrkávaly horkou kávu a ukusovaly ovocný dortík.

Share:

19 komentářů

  1. Super! A super fotky a to kafco s dortem bych si taky hned dala:).
    Mej se krasne!
    Papa ByGabra

    OdpovědětVymazat
  2. Prater a vstupy do 19 zdarma využije v prosinci při naší cestě do Vídně možná tak přítel, já vstupy už bohužel ne a na atrakce se bojím :D jinak se tam ale moc těším, díky tvým fotkám ještě o něco víc :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, nádherný článek! :)

    Rozhodně se musím příští rok do Vídně podívat! <3

    Https://yourvee.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek. :) Já jsem ve Vídni ještě nikdy nebyla, ale chtěla bych to brzy napravit. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotky, já byla před 7 lety cca v Zoo a v zámku a bylo to tam moc krásné <3

    www.double-claire.blogspot.cz | GIVEAWAY o nálepky na notebook

    OdpovědětVymazat
  6. Skvěle sepsaný článek s tipy, které se budou hodit :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  7. Do Vídně jezdím jen o Vánocích když jsou trhy. Ale pokaždé jsme měly program i na pár památek a je to tak krásné. :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna se do Vídně chystám tak díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  9. Koukám, že jsi navštěvovala stejná místa jako já :-) Jen s rozdílem, že já vyzkoušela Cafe Central :-D Každopádně nám podstatně dost času sežral Prátr ♥ Vídeň♥

    OdpovědětVymazat
  10. Já byla ve vídni jednou a to sice na Vánočních trzích a v H&M, to ještě v době kdy primark nebyl tak oblíbený. Rok 2013 tuším :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší, děkuji ♥